Home  
|
  Welkom  
|
  Route  
|
  Reisverslag  
|
  Foto's  
|
  Film  |  Info  |  Contact
 
Peru  
|
  Bolivia  |  Argentinië  |  Chili & Paaseiland

Tijdsverschil


In Peru is het gedurende onze wintertijd 6 uur vroeger en gedurende onze zomertijd 7 uur vroeger dan in Nederland en België.

Electriciteit


De netspanning in Peru is 220 volt.

Paspoort


Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland.

Visa


Bij een verblijf korter dan 90 dagen is er geen visum nodig.

Geld- en bankzaken


De munteenheid in Peru is de nuevo sol (Pen), onderverdeeld in 100 céntimos. Er zijn biljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 sol. Munten zijn er van 5, 2 en 1 sol, evenals 50, 20, 10 en 5 céntimos. Kijk voor de actuele wisselkoers op; www.oanda.com.

Contante euro’s of Amerikaanse dollars kun je inwisselen bij banken of bij Casa de Cambio (wisselkantoor). Zorg ervoor dat je biljetten in goede staat zijn. Een klein scheurtje is vaak al reden om het biljet ongeldig te verklaren. Vraag bij het wisselen steeds om voldoende kleine coupures zodat je gepast kunt betalen. Marktkooplui en taxichauffeurs hebben vaak geen wisselgeld.

In steden en toeristische plaatsen zijn geldautomaten (ATM) waar je kunt pinnen met Eurocard, Mastercard en bankpassen met een cirruslogo. Houd er rekening mee dat een geldautomaat defect kan zijn. Creditcards worden in de duurdere winkels en hotels geaccepteerd.

Geld op straat wisselen is een levendige en legale handel in Peru. Hoewel straatwisselaars een iets betere koers geven dan de banken, is het wisselen op straat bepaald niet zonder risico. Zakkenrollers zien wat je wisselt en waar je het geld stopt. Bovendien moet je nog eens goed in de gaten houden of de transactie wel eerlijk verloopt en of je mogelijk valse biljetten krijgt. Vooral dat laatste is een steeds groter probleem aan het worden. Er zijn zelfs vervalste munten van 1 en 5 sol.

Fooien


Fooien zijn gebruikelijk in Peru. In de luxe restaurants en hotels is 10 procent vaak al bij de rekening inbegrepen. In kleine restaurants is het vaak een kwestie van je wisselgeld geven aan de ober die je geholpen heeft. Taxichauffeurs verwachten meestal geen fooi.

Veiligheid


In het gehele land komen, vanwege sociale onrust, regelmatig protestdemonstraties (hongerstakingen, blokkades van toegangswegen, spoor en vliegveld) en stakingen voor, met name in de grensstreek met Bolivia in de omgeving van Puno. Hoewel deze doorgaans vreedzaam verlopen, kunnen ze ongemak opleveren. Laat je vooral (lokaal) goed informeren over mogelijke onrust, zodat je blokkades, demonstraties en samenscholingen kunt mijden.

Met name in de grote steden kan je te maken krijgen met criminaliteit. Zakkenrollerij en ook gewapende overvallen komen voor. Je dient extra oplettend te zijn bij het verlaten van een bank of geldautomaat bij contante geldopnamen. Aangeraden wordt geldopnamen zo mogelijk bij daglicht te doen. Het wordt reizigers bovendien ontraden om buiten de grote steden ’s nachts over de weg te reizen. Op de route Puno - Arequipa - Lima komen regelmatig criminele incidenten voor. Wees bovendien waakzaam op drukke plaatsen zoals markten, pleinen en busstations.

In de steden, in het bijzonder in Lima, Cusco en Arequipa, doe je er verstandig aan je door goed bekendstaande taxibedrijven - bijv. door tussenkomst van het hotel - te laten vervoeren om berovingen/verkrachtingen door personen die zich voordoen als taxichauffeur te vermijden.

Gezondheid


Vaccinaties tegen gele koorts, hepatitis A en DTP worden aanbevolen. Wij hebben daarnaast ook nog een buiktyfus vaccinatie genomen. Malaria komt voor in het amazonegebied, dus malariaprofylaxe is ook aan te bevelen indien men naar dit gebied reist. Ook komt tuberculose, dengue en rabies voor. Meer informatie over deze ziekten kan je vinden op www.lcr.nl.

Hoogteziekte


Als je tijdens de reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof in de lucht, en treedt meestal binnen 24-72 uur op na het bereiken van een nieuwe hoogte. Hoofdpijn is het belangrijkste symptoom. Daarnaast kunnen vermoeidheid, misselijkheid, lusteloosheid, apathie, duizeligheid en hartkloppingen voorkomen. Deze klachten mag je nooit verwaarlozen, het kan ontaarden in longoedeem of hersenoedeem. Deze ernstige vormen, gekenmerkt door o.a. kortademigheid, droge hoest en/of verwardheid, kunnen onbehandeld fataal zijn. Iedereen kan deze ziekte krijgen, óók wie over een goede conditie beschikt.

Als stelregel geldt dat je hoogteziekte kunt voorkomen door het lichaam de gelegenheid te geven te acclimatiseren door boven de 2500 meter iedere dag slechts 300 meter hoger te overnachten. Overdag mag je weliswaar hoger klimmen, maar de hoogte waarop je overnacht is van essentieel belang. Het is belangrijk om bij ernstige klachten naar een lager gelegen plaats af te dalen. Verder heel veel water drinken (5 liter) of cocathee, wat volgens de Peruanen de beste remedie tegen hoogteziekte is.

In sommige gevallen (overleg met je arts) is het anti-hoogteziekte medicijn Diamox aan te bevelen. Dit hadden wij ook bij ons, maar gelukkig hebben we het niet hoeven gebruiken. Lees voor meer informatie over hoogteziekte het boekje ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’ (ISBN 978-90-6832-143-2) of kijk op de website www.hoogteziekte.info.

Kledingsuggesties


Wij waren in september in Peru en overdag was het aardig warm in de zon en uit de wind, uit de zon en in de wind was het direct een jas kouder. Ook ’s avonds als de zon weg was werd het direct fris. Globaal gezegd; veel in laagjes werken, shirtjes voor overdag, warme fleecetruien, wind- en waterdichte jas, petje of hoedje tegen de felle zon en een paar stevige stappers.

Fotograferen


Peru is een kleurrijk en fotogeniek land. Als je mensen fotografeert doe het dan met respect. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als je ze wilt fotograferen. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Vooral indiaanse bewoners willen liever niet gefotografeerd worden. Ze hebben daar hele goede redenen voor; men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen.

Internet


Er zijn in de steden overal veel internetcafé’s waar je voor een klein bedrag kan internetten. Ook veel hotels en hostels hebben de beschikking over een computer of er is wifi waar je (meestal gratis) gebruik van mag maken.

Eten en drinken


Voor Peruanen is de almuerzo (lunch) de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijt (desayuno) is vaak minimaal, de cena (avondeten) vindt doorgaans plaats na een uur of acht. Veel lokale restaurants hebben een vast menu, dat bestaat uit soep, een hoofdgerecht (pasta of rijst met wat vlees), een glazig gelatinepuddinkje en thee na. Elk gebied kent zijn eigen specialiteiten. In Peru is de meest bekende lokale specialiteit te vinden in en rond Cusco; gegrilde cavia (cuy). Andere gerechten zijn ceviche (rauwe vis gemarineerd in limoensap), lomo saltado (rijst met stukjes in ui en tomaten gebakken steak) en chupe (een rijk gevulde maaltijdsoep). Verder zul je alpaca's niet alleen in het wild op de Altiplano of als trui in de winkel tegenkomen; als steak op je bord is ook een mogelijkheid.

Het is niet raadzaam water uit de kraan te drinken. Naast de bekende frisdranken als cola is er ook de gele Inca Kola te koop, een drankje dat nog het meest in de buurt komt van vloeibare kauwgom. Je moet er van houden. Er wordt verder veel ‘mate de coca’ gedronken, thee getrokken van cocabladeren die erg goed tegen hoogteziekte werken. De beroemdste Peruaanse sterke drank is pisco, de basis van pisco sour (een cocktail van pisco met eiwit, citroensap of Sprite, suiker en ijs). Van de lokale bieren zijn Cusqueña en Arequipeña de betere. In toeristencentra serveert men ook wel wijn uit Chili of Argentinië.

Flora en fauna


In het Amazonegebied leven o.a. verschillende soorten apen en vogels, jaguars, anaconda’s, boa constrictors, brilkaaimannen en kleurige pijlgifkikkers.

In het hoogland leven poema’s, lama’s, vicuña’s, guanaco’s en alpaca’s. Ook de condor, met een spanwijdte van bijna 4 meter, is hier te vinden. De zeldzame zwarte brilbeer is alleen te vinden op de oostelijke hellingen van de Andes.

Op de woestijnachtige kuststrook groeien vooral cactussen en in het noorden zijn er mangrovebossen. In de Andes en haar valleien groeien agaves, bromelia’s, orchideeën en maïs. Aan de oostkant van de Andes groeien op de bomen van het nevelwoud varens en vele soorten mossen. Op de grond groeien fuchsia’s, begonia’s en pantoffelplantjes. Daar tussendoor staan metershoge boomvarens en bergbamboe. Het nevelwoud gaat langzaam over in de tropische regenwouden van het Amazonegebied. Hier komen onder andere ca. 2500 soorten loofbomen voor en de grootste bomen bereiken een hoogte van 60-70 meter.

Geografie


Peru ligt in het westen van Zuid-Amerika aan de Grote Oceaan en grenst aan Ecuador en Colombia (in het noorden), Brazilië (in het oosten), Bolvia (in het zuid-oosten) en Chili (in het zuiden). De totale landoppervlakte van Peru bedraagt 1.280.000 km ². Hiermee is Peru 37,74 maal zo groot als Nederland.

Peru is onder te verdelen in drie gebieden; een smalle strook van ongeveer 100 kilometer breed woestijngebied langs de kust, in het oosten het Andesgebergte en in het noord-oosten het Amazonegebied met zijn regenwouden.

Klimaat


Doordat Peru zo'n veelzijdig landschap heeft zijn er in het land ook verschillende klimaatgebieden te onderscheiden. De afwisseling van klimaten wordt over het algemeen veroorzaakt door de geografische ligging, de hoogteligging, de afstand tot de oceaan en de temperatuur van het zeewater. In Peru zijn de volgende drie klimaatzones te onderscheiden; kust, hoogland en regenwoud. Er heerst een woestijnklimaat aan de kust, een hooggebergteklimaat in het hooggebergte van de Andes en een subtropisch klimaat in het regenwoud. Het regenseizoen loopt van oktober tot april.

Beste reistijd


Van mei tot en met oktober.

Bevolking


Peru telt ongeveer 27 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid loopt sterk uiteen van streek tot streek. Bijna de helft van de bevolking leeft in de steden in het kustgebied, 35 procent in de hooglanden boven 3000 meter en slechts 15 procent in het tropische regenwoud. De gemiddelde levensverwachting ligt op 69 jaar, dat is gemiddeld tien jaar lager dan in Nederland. Vooral het leven in de hooggebergten, de tropen en het zware lichamelijke werk vergen veel van het lichaam.

De nakomelingen van de Inca’s noemen zich indíginas. Naar schatting bestaat 47 procent van de bevolking uit indíginas, 32 procent uit mestiezen (een vermenging van blanken en indíginas), 12 procent uit blanken en 3 procent uit Aziatische en Afrikaanse herkomst. De meeste indianen wonen in de Andes en in het Amazonegebied terwijl blanken en mestiezen veelal aan de kust, in de grotere steden, wonen. De hooglandindianen van de bergstreken behoren voornamelijk tot de Quechua's. Rond het Titicacameer wonen vooral Aymara’s.

Taal


De officiële talen van Peru zijn Spaans en het Quechua, dat wordt gesproken door de indianen van het centrale bergland. Hiernaast worden er veel dialecten gesproken, vooral in de Amazone regio.

Godsdienst


In Peru is ongeveer 88 procent van de bevolking katholiek, 3 procent protestant en de rest hangt een natuurgodsdienst aan.

Het christelijke geloof en traditionele natuurgodsdiensten gaan hand in hand. Zo wordt Maria geïdentificeerd met Pachamama, Moeder Aarde. Bij ziekte wordt eerder een beroep gedaan op een genezer, dan op een dokter. Een genezer maakt gebruik van kruiden en bezwerende formules. In de Andes maakt magie een belangrijk deel uit van het dagelijkse leven. Wanneer je een bergpas bent overgestoken, moet je een witte steen leggen op het hoopje stenen dat daar al ligt. Dat is een eerbewijs aan de Achachilla, de eeuwenoude berggod. De geesten die op de hooggelegen plaatsen wonen, worden vereerd met rituelen, dansen en kleine offers.

Nuttige links


www.lan.com
Uitstekende Zuid-Amerikaanse vliegmaatschappij.

www.cruzdelsur.com.pe
Betrouwbare en veilige busmaatschappij met luxe lange afstandsbussen.

www.peru-planet.net
Dit reisbureau heeft een officiële vergunning om de incatrail zelf te opereren.

www.colcatrek.com.pe
2-Daagse tour naar de Colca Canyon, aangeraden door de Lonely Planet.

www.elcaminanteclass.com
Leuk budgethostel op 100 meter van de Plaza de Armas in Arequipa.

www.piccolalocanda.com
Leuk hostel in Cusco, sfeervol ingericht. Wel aan de prijs en een paar pittige trappen voordat je er bent. Voor elke gast gaat er een vast bedrag naar een project voor gehandicapte kinderen.

www.hihostels.com
Hostel Don Julio; aardig hostel in Puno vlakbij de Plaza de Armas met warme zeer ruime kamers.