Home  
|
  Welkom  
|
  Route  
|
  Reisverslag  
|
  Foto's  
|
  Film  |  Info  |  Contact
 
Algemene info  
|
  Rijden in IJsland  |  Links


Tijdsverschil


In IJsland is het in de zomer 2 uur vroeger en in de winter 1 uur vroeger dan in Nederland.

Electriciteit


220 Volt, net zoals in Nederland.

Paspoort


Bezoekers hebben op IJsland een geldig paspoort of identiteitskaart nodig die na vertrek uit IJsland nog 3 maanden geldig is.

Visa


Voor een verblijf tot 90 dagen heb je voor IJsland geen visum nodig.

Geld- en bankzaken


De IJslandse munteenheid is de kroon (ISK), die is onderverdeeld in 100 aurar. In alle grotere plaatsen kun je geld pinnen en op zeer veel plaatsen worden creditcards geaccepteerd. IJslanders betalen bijna alles per creditcard, zelfs relatief kleine bedragen in de supermarkt. IJsland is verder een duur land; gemiddeld zo’n 2 keer zo duur dan Nederland.

Fooien


Het geven van fooien is ongebruikelijk, met uitzondering van de chauffeur of gids na afloop van een meerdaagse reis.

Veiligheid


In IJsland kan men veilig reizen; IJsland is een land met zeer weinig criminaliteit, je kunt dan ook overal en altijd op je gemak zijn. Voorzichtigheid in het verkeer is op de slechte wegen wel aan te raden.

Alarmnummer


112

Gezondheid


De gezondheidszorg in IJsland staat op een hoog peil. Bij problemen kun je terecht bij een van de provinciale ziekenhuizen of medische hulpposten.

Kledingsuggesties


Het weer in IJsland kan alle kanten op, maar warme kleding en veel lagen is wel aan te raden. Ook mutsen, handschoenen en een dikke jas mogen niet ontbreken, zelfs niet in de zomermaanden juli en augustus. Ten slotte zijn stevige stappers (bergschoenen) ook geen overbodige luxe aangezien men veel wandelingen kan maken in de bergen en tussen de lava.

Fotograferen en filmen


Voor wie met een auto reist is een adapter voor de sigarettenaansteker of een converter naar 220 V handig om accu’s op te laden. Bij minder mooi weer is fotograferen met een statief een uitkomst; een statief van wat zwaardere kwaliteit is wel handig i.v.m. de vaak aanwezige harde wind. Verder zijn een blaasbalg (voor het fijne en scherpe vulkanisch zand) en lensdoekjes (voor de regendruppels op de lens) een must.

Eten en drinken


Een IJslandse warme maaltijd bestaat vaak uit vis, lam of schaap en aardappelen. Groente en fruit spelen een ondergeschikte rol. Bijzondere gerechten zijn puffin, rottend haaienvlees en walvis. Een echt IJslands dessert (maar ook lekker bij het ontbijt of tussendoor) is skyr, een soort yoghurt / kwark. Dé snack van IJsland is de pylsur; een overheerlijke hotdog. Het lekkerst gegeten met alles erop en eraan; ketchup, zoete mosterd, remouladesaus, gebakken uitjes en rauwe uitjes.

De IJslandse drank is de Brennivin, ook wel ‘Black Death’ genoemd, gemaakt van gefermenteerde aardappelpulp en op smaak gebracht met komijn, karwijzaden of engelwortel.

Flora en fauna


Een belangrijk kenmerk van IJsland is de afwezigheid van bomen. De bomen beperken zich tot dwergberken, dwergwilgen en kreupelgewassen. Hoewel het grootste deel van het land uit rotsen, keien en arctische woestijnlandschappen bestaat, komen mossen, korstmossen en grassen veel voor.

De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier. De immigranten brachten schapen, koeien, varkens, paarden en pluimvee mee. Muizen, ratten, nertsen en konijnen zijn over het algemeen per ongeluk ingevoerd. Rendieren zijn in de 18-de eeuw ingevoerd, en een aantal zijn verwilderd en leven in de hoogvlakten in het oosten. De ijsbeer komt er officieel niet voor, maar er wordt af en toe een verdwaalde ijsbeer gesignaleerd die met het pakijs vanuit Groenland naar IJsland is gekomen. Toevallig zijn er nog twee ijsberen in juni 2008 gesignaleerd in IJsland.

Reptielen, amfibieën en giftige dieren, zoals schorpioenen, komen op IJsland niet voor. Wel muggen, met name waar begroeiïngen bij moerassen en meren voorkomen. Mývatn staat bekend om de vele muggen die er bij windstil weer (=zeldzaam) voorkomen. In de schone en heldere wateren op en rondom IJsland komt zeer veel vis voor, zoals zalm, forel, platvis en kabeljauw.

IJsland is een belangrijk biotoop voor ontelbare vogels en vogelsoorten. Vele soorten eenden en ganzen komen er voor, naast zeevogels, waadvogels en zeldzame roofvogels zoals de sneeuwuil. Op IJsland komen zowel overwinteraars voor als vogels die het als rustplaats of broedplaats gebruiken.

Geologie


Geologisch gezien is IJsland zeer jong en is hoofdzakelijk opgebouwd uit vulkanische materiaal en gesteente. Dit is het gevolg van zijn ligging op de Midden-Atlantische rug, een scheidingsgebied tussen een aantal tektoniekplaten, die uit elkaar drijven. Daardoor kan het onderliggende magma omhoogkomen om de scheuren op te vullen, en bij IJsland verheft deze rug zich boven het zeeoppervlak. IJsland drijft op sommige plaatsen met een snelheid van 1 á 2 cm per jaar uit elkaar. Een toevallige bijkomstigheid is dat IJsland ook nog eens op een hotspot ligt. Dat zijn plaatsen in de aardkorst waar het onderliggende magma tot zeer dicht onder het aardoppervlak kan komen. Beide fenomenen zorgen ervoor dat IJsland vulkanisch zeer actief genoemd mag worden.

Het land kent een aantal actieve vulkanen, waaronder de Katla onder de Mýrdalsjökull, het Laki gebied, de Hekla, en het nieuwe eiland Surtsey. Andere, of slapende vulkanen zijn de schildvulkaan Skjaldbreiður, de twee Snæfell vulkanen, Kerið, Eldborg, Hverfjall en Krafla. Daarnaast komen er pseudokraters voor, met name bij Mývatn. Andere fenomenen van vulkanisme op IJsland zijn solfataren en fumarolen, geisers en hete bronnen.

Geografie


IJsland is met 103.000 km² aan oppervlakte ongeveer 3 keer zo groot als Nederland en bestaat voor het overgrote deel uit laag- en middelgebergte, al dan niet met gletsjers bedekt, waarvanuit vele rivieren naar zee stromen. Sommige daarvan vervoeren zeer grote hoeveelheden water, maar ze zijn doorgaans voor boten onbevaarbaar.

Het binnenland is vrijwel onbewoond; het dichtstbevolkte gebied ligt aan de zuidwestkust rond Reykjavík. Het binnenland is tijdens de zomermaanden grotendeels alleen toegankelijk voor 4x4-voertuigen. In de winter zijn vrijwel alle wegen daar onbegaanbaar en afgesloten.

Het landschap is bergachtig, tafelbergen wisselen af met actieve en slapende vulkanen en caldera's, waartussen rivieren zich een weg banen. Omdat IJsland geologisch gezien nog erg jong is, en de rivieren zich nog een weg door het harde basalt moeten slijten, komen er vele watervallen voor.

IJsland heeft 4 nationale parken: Jökulsárgljúfur National Park, Skaftafell National Park, Snæfellsnes National Park en Þingvellir.

Klimaat


Langs het noorden van het eiland stroomt de koude golfstroom, langs het zuiden van het land stroomt de warme golfstroom. Gekoppeld aan de wind die meestal van zuid naar noord over het eiland waait, is het klimaat in Reykjavík (zuidwest) kouder dan in Europa maar nog steeds gematigd. In het noordelijke Akureyri daarentegen zijn de temperatuurschommelingen vanwege de vaak aflandige wind groter.

Beste reistijd


De beste reistijd is afhankelijk van wat je op IJsland wil gaan doen. Voor wie geen specifieke plannen heeft, ligt de beste tijd tussen eind juni en begin september. In september is het vaak nog redelijk weer en zijn de herfstkleuren prachtig, maar sommige hotels en musea zijn alweer gesloten en het wordt wat kouder dan in juli en augustus. Wij zijn in september naar IJsland gegaan en troffen helaas erg slecht weer aan; veel regen, veel wind en storm. We hebben zelfs sneeuw gehad! Volgens de IJslanders zelf was dit slechte weer erg uitzonderlijk, normaal gesproken zou het in september best nog wel aardig weer zijn.

Eind juni bloeien de meeste planten, is het landschap op zijn fraaist en wordt het bijna niet donker. Daar staat tegenover dat wegen in het binnenland soms nog niet begaanbaar zijn. Voor een bezoek aan het binnenland zijn de tweede helft van juli en augustus de beste tijd. Voor vogelliefhebbers zijn juni/juli heel geschikt (broedseizoen) of het najaar, wanneer sommige vogelsoorten zich verzamelen voor de trek (eind september).

Aurora Borealis


Aurora Borealis is een prachtig lichtfenomeen dat te zien is in IJsland tijdens heldere nachten als de hemel donker is. Het is nooit zeker dat het noorderlicht te zien zal zijn, maar de kans is groter in februari-maart en september-oktober.

Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen.

De kleur van het licht is afhankelijk van de botsing:
- zuurstof + lage druk = geelgroen
- zuurstof + zeer lage druk = rood
- stikstof = blauw.

Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Bevolking


De inwoners van IJsland zijn nakomelingen van de víkingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen. Enkel de zuid-en westkust is bewoond, en meer dan de helft van de bevolking leeft in Reykjavík en omgeving. IJsland kent ongeveer 300.000 inwoners, waarvan het grootste gedeelte in Reykjavik woont.

Taal


In IJsland spreekt men IJslands, maar met Engels kun je ook vrijwel overal terecht.

Feestdagen


Nieuwjaarsdag (1 januari), Driekoningen (6 januari), Meidag (1 mei), Midzomeravond (22 juni), Midzomerdag (23 juni), Allerheiligen (3 november), Onafhankelijkheidsdag (6 december), Kerst (25 en 26 december).

Naar boven