Home  
|
  Welkom  
|
  Route  |  Reisverslag  |  Foto's  
|
  Film  
|
  Info  
|
  Contact
 

Donderdag 11 september


Nat, natter, natst...

Vorige dag Volgende dag

Zoals al voorspeld is het weer vandaag een drama; veel regen en wind. We besluiten naar het visitor centre te gaan om te vragen wat we met dit weer het beste kunnen gaan doen en Martijn maakt meteen van de gelegenheid gebruik om zijn verhaal over de lader en de videocamera te doen, in de hoop dat we ergens een originele lader kunnen bestellen. De behulpzame man zoekt even op internet en heeft de juiste lader snel gevonden. Even bellen met een winkel in Reykjavik en na wat uitwisselen van gegevens (vooral creditcardnummers) is de redding nabij; de lader wordt dezelfde dag nog verstuurd naar het postkantoor in Reykjahlid op de naam van de medewerker van het visitor centre. Hij zal het pakketje de volgende dag voor ons ophalen, super! Zou het dan eindelijk goedkomen de komende dagen; zowel met het weer als de lader?

Ons humeur is ineens flink verbeterd en we besluiten naar Storagja te lopen, een barst in de aardkorst met onderin verschillende ruimtes, die gedeeltelijk gevuld zijn met warm water. Van daaruit willen we naar Grotagja lopen, ook een barst in de aardkorst. We lopen via een smal paadje, maar er lijkt maar geen einde in zicht te komen. Gelukkig hebben we de GPS, want geen bordje te vinden met afstanden. Als we dan eindelijk bij een bordje komen waar Grotagja op vermeld staat begint het veel harder te regenen en houden we het helaas voor gezien. We lopen terug, kopen een bus slagroom en een cake en nestelen ons met een dampende chocolademelk met slagroom in ons warme campertje, luisterend naar het getik van de regen en de wind die op het tentdoek slaat.

Omdat we dit natuurlijk niet de hele dag willen blijven doen, draaien we na een tijdje ons dak naar beneden en gaan we weer op pad. We rijden met de auto naar Grotagja, en de spleet in de aardkorst ziet er indrukwekkend uit. Onderin de ruimtes vinden we weer warm water. Je kon er vroeger in baden, maar om een of andere onverklaarbare reden werd het water opeens te warm om te baden. Inmiddels zakt de temperatuur weer langzaam.

Daarna is het tijd voor relaxen! We gaan naar de Blue Lagoon van het noorden; heerlijk badderen in het heilzame water dat vol mineralen zit. Maar eerst moet je je zorgvuldig wassen. Naakt. De gebieden die extra aandacht verdienen staan rood gekleurd op een bord en pas als je deze gebieden goed hebt gewassen dan pas mag je je zwemkleding aan. Eenmaal buiten is het erg koud en we weten dan ook niet hoe snel we het water in moeten spurten. Het water is melkachtig en blauw van kleur en het ziet er wederom erg raar uit. Het bad is in eerste instantie aangenaam warm, maar al gauw vinden we het wel wat koud worden. Tijd om een heter stroompje op te gaan zoeken, maar dit is dan vaak weer net even te heet. Toch te dicht bij het waarschuwingsbordje ‘Danger, 100° C’ gekomen misschien? Het water is dus jammer genoeg niet echt gelijkmatig warm, maar soms wat koud met dan ineens een heet stroompje langs je lijf. Ondanks dat temperatuurverschil is het er toch heerlijk badderen en we houden het nog wel even uit. De lucht ziet er uiteraard weer erg dreigend uit, één zwarte massa slaat ons van bovenaf gade, en daar zitten we dan met zijn tweetjes in een groot warm bad. Tsja, wie gaat er met dit weer ook in zo’n bad zitten...?

Na rimpelvelletjes gekweekt te hebben rijden we met een rozig gevoel weer terug naar de camping. We bekijken de weersvoorspellingen die bij de receptie hangen en tot onze schrik is het weer helemaal anders geworden! Was het eerst de zaterdag die mooi zou moeten zijn, nu wordt het vrijdag beter en zaterdag dus helemaal niet! Jottum, hebben we daar die extra dag voor gepland en de gletsjerwandeling voor verzet? Het zal ook eens een keer meezitten.

Eenmaal terug gekomen bij de auto wacht ons een vreemde gewaarwording; het is van het ene op het andere moment windstil en droog. Stilletjes hoop ik op beter weer, maar ik krijg meer het gevoel dat we in het oog van een orkaan zitten nu...

En ja hoor, 's nachts is het weer als vanouds; regen, veel regen, heel lang veel regen...

 

Vorige dag Volgende dag