Home  |  Welkom  Kaart  |  Reisverslag  |  Foto's  |  Film  |  Info  |  Contact      

   Algemene info  |  Tips en weetjes  |  Links
 Tijdsverschil

In Fins Lapland is het het gehele jaar een uur later dan in Nederland.

Electriciteit

220 Volt.

Paspoort
Voor Finland heb je een geldig paspoort of een identiteitskaart nodig.


Visa
Inwoners van de Europese Unie mogen vrij reizen in en naar Finland. Nederlanders en Belgen hebben dan ook geen visum nodig voor een reis of vakantie naar Finland.

Geld- en bankzaken

De Finse munt is de euro. Pinnen met Nederlandse bank- of giropas is mogelijk bij de meeste OTTO geldautomaten, die alleen te vinden zijn in de grotere dorpen. Betalen met creditcard is in Finland zeer gebruikelijk, deze worden overal geaccepteerd. Je kan zelfs je kopje koffie met je creditcard betalen!

N.B.; Het prijsniveau ligt in Finland iets hoger dan het prijsniveau in Nederland en BelgiŽ. Met name alcoholische dranken zijn een stuk duurder dan in Nederland en BelgiŽ.


Fooien

In Finland is het geven van een fooi niet gebruikelijk, wel worden bedragen over het algemeen op hele Euro's afgerond.


Veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisicoís
verbonden aan reizen naar Finland. De criminaliteit ligt duidelijk onder het gemiddelde van wat men van de Benelux gewend is.

Alarmnummer

112


Gezondheid

Voor een bezoek aan Fins Lapland zijn geen vaccinaties nodig. Het is wel aan te raden een goede zonnebrandcrŤme en lippenbescherming mee te nemen. Neem, ter bescherming tegen zonlicht dat wordt gereflecteerd door de witte sneeuw, een goede skibril mee en een warme muts of bontmuts die ook de oren goed bedekt. De lokale bevolking smeert het gezicht vaak in met watervrije crŤme om bevriezing tijdens tochten in de omgeving te voorkomen. Je kunt uiteraard ook vaseline gebruiken.


Kledingsuggesties

Aangezien Fins Lapland extreem koude  temperaturen kent, zal het voor zich spreken dat warme kleding vereist is. Doe veel lagen aan en begin met thermo-onderkleding. Daarover fleece of wol en een skipak. Vermijd katoenen kleding! Zorg verder voor een warme muts, dikke handschoenen of wanten en goede snowboots met een dikke zool.


Fotograferen en filmen

Het is een gegeven dat de gebruikstijd van met name gewone batterijen flink wordt verkort bij extreme koude, maar ook accuís zijn sneller leeg. Zorg dus dat je voldoende batterijen of accuís bij je hebt. Probeer de camera of de reserve batterijen/accuís altijd dicht op je lichaam te dragen, dan blijven ze beter op temperatuur.


Eten

De Lappen in Finland weten wel hoe ze de winter door moeten komen. Met lekker eten en drinken!

De kleurrijke Lapse eetcultuur is een mix van zowel westerse als oosterse invloeden. De traditionele keuken kent vele verschillende smaken, geuren en pure ingrediŽnten die zo in de natuur te vinden zijn. In Lapland kun je dan ook verschillende specialiteiten proberen, zoals rendier, vis en allerlei soorten bosproducten (bessen, noten en paddestoelen).


Flora en fauna

Ruim 65% van Finland is met bossen bedekt en behoort daarmee tot de dichtst beboste landen van Europa. Meren en rivieren beslaan ongeveer 10% van de totale oppervlakte van Finland. Er bestaat een groot verschil tussen het landschap van het noorden en het zuiden. De verandering van het landschap gaat zeer geleidelijk van het glooiende en merenrijke zuiden naar de hogere heuvels en de uitgestrekte wouden van het noorden. In het uiterste noorden van Finland vinden we de toendra's en de boomloze hooglanden van Lapland. In het noordwesten ligt een berggebied met de Haltiatunturi als hoogste berg (1328m). De kust wordt gevormd door eilandjes, schiereilandjes, rotsstranden en enkele uitgestrekte zandstranden.

In de bossen van Finland leven veel dieren. De kans dat je een rendier tegenkomt is vooral in het noorden (Lapland) erg groot. De eland was in de negentiende eeuw bijna uitgestorven, maar nu komt die ook weer voor, al is de kans dat je een eland tegenkomt aanzienlijk kleiner, aangezien elanden veel dieper in de wildernis zitten. Andere dieren die in Finland leven zijn o.a. bruine beren, lynxen, veelvraten (marterachtigen), sneeuwhazen, bevers, wolven en vossen.


Land en landschap

De totale landoppervlakte van Finland bedraagt 304.610 km≤. Finland ligt tussen Zweden en de Botnische Golf in het westen, Noorwegen in het noorden, de Finse Golf in het zuiden en Rusland in het oosten. Een derde van het land ligt boven de poolcirkel. Finland behoort bij de vijf grootste landen van Europa. Finland is negen keer zo groot als Nederland. Opvallendste aan het landschap zijn de bijna 190.000 meren en meertjes en de meer dan 30.000 eilandjes langs de kust.


Klimaat

Finland heeft een gematigd landklimaat met warme zomers en koude winters in het zuiden, een extreem landklimaat met koele zomers en koude winters in het noorden en een Toendraklimaat in Lapland in het uiterste noorden. Er valt het gehele jaar door neerslag, dat in de winter vaak in de vorm van sneeuw valt.


In het noorden van Finland is het in de zomer een stuk koeler dan in het zuiden en in de winter kan het hier, met name in Lapland in het uiterste noorden zeer koud worden. Temperaturen van -30 graden Celsius zijn dan zeker geen uitzondering.

Hoe verder men 's zomers in de richting van de Noordpool gaat, hoe hoger en langer de zon achter elkaar blijft schijnen. Hartje zomer kan men in Finland dan ook zonder veel problemen 's nachts op straat de krant nog lezen. Omgekeerd blijft de zon in de winter op de poolcirkel onder de horizon staan en op de Noordpool heerst dan de poolnacht waarin de zon de gehele dag niet zichtbaar is.

De Finse zomer van juni tot en met augustus is over het algemeen vrij droog en zonnig, met uitzondering van de maand augustus. In de winter valt de neerslag in Finland in de vorm van sneeuw. Het zuiden is ongeveer vier maanden bedekt met sneeuw, het noorden ongeveer zeven maanden. Het aantal sneeuwdagen varieert van 50 in het zuiden tot 85 in het noorden.


Beste reistijd

Dat hangt er helemaal vanaf wat je wensen zijn. Wij wilden Lapland meemaken zoals je het zou verwachten,; extreem koud. Dan kan je het beste in januari/februari gaan. In deze tijd is de kans op helder weer ook het grootst en heb je ook de meeste kans om het poollicht te zien. Januari heeft vergeleken met februari wel wat  kortere dagen.


Aurora Borealis (=poollicht / noorderlicht)

Aurora Borealis is een prachtig lichtfenomeen dat te zien is in Lapland tijdens heldere nachten als de hemel donker is. Het is nooit zeker dat het te zien zal zijn, maar de kans is groter in februari-maart en september-oktober.

Het poollicht hangt samen met uitbarstingen op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen.

De kleur van het licht is afhankelijk van de botsing:
- zuurstof + lage druk = geelgroen
- zuurstof + zeer lage druk = rood
- stikstof = blauw

Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Bevolking

Finland telt 5,27 miljoen inwoners. Finland heeft een van de laagste geboortecijfers ter wereld en voor de komende tien tot vijftien jaar denkt men dat de bevolking zal afnemen. Met 16 inwoners per vierkante kilometer is Finland na Noorwegen en IJsland het dunst bevolkte land van Europa. Rond Helsinki wonen echter gemiddeld 203 inwoners per km2, terwijl in Lapland het gemiddelde slechts 2 per km2 is. Ruim 70% van de bevolking leeft in de steden, die de laatste 50 jaar snel gegroeid zijn. Er wonen in Finland twee bevolkingsgroepen: de Samen (ook wel Lappen genoemd, de oorspronkelijke bevolkingsgroep) en de Finnen (waarvan 6% Fins-Zweden). Er zijn nog ongeveer 6000 Samen in Finland die vrijwel allemaal in het toendragebied in het noorden leven.


Taal

De officiŽle talen van Finland zijn het Fins en het Zweeds, maar veruit de meeste mensen in Finland spreken Fins. De Zweeds sprekende Finnen (ongeveer 5% van de totale bevolking van Finland) wonen hoofdzakelijk langs de kust in de eilandengroep en in Oost-BotniŽ (Botnische Golf). In Lapland spreken de inwoners Saami talen.

Over het algemeen kun je in Finland redelijk goed terecht met Engels en Duits. Een Fins woordenboekje kan desondanks toch erg handig zijn.


Kerstman

De provinciehoofdstad Rovaniemi is de grootste stad van Lapland. Rovaniemi ligt op de Poolcirkel. Hier in de buurt is de residentie van de Kerstman oftewel Santa Claus. In Santa Claus Village is een postkantoor, dat de brieven voor Santa van kinderen uit de hele wereld verwerkt. Het is mogelijk om de Kerstman hier hoogstpersoonlijk te ontmoeten en met hem op de foto te gaan. Behalve het kerstdorp is er vlakbij Santa Claus Village nog het themapark SantaPark.

De Kerstman en zijn rendieren vormen een wezenlijk onderdeel van de Lapse cultuur.


Feestdagen

Nieuwjaarsdag (1 januari), Driekoningen (6 januari), Meidag (1 mei), Midzomeravond (22 juni), Midzomerdag (23 juni), Allerheiligen (3 november), Onafhankelijkheidsdag (6 december), Kerst (25 en 26 december).

Naar boven