Home  
|
  Welkom  
|
  Route  
|
  Reisverslag  
|
  Foto's  
|
  Film  |  Info  |  Contact
 
Algemene info  
|
  Brooke Hospital for Animals  |  Links

Tijdsverschil


In Egypte is het over het algemeen 1 uur later dan in Nederland en België. De zomertijd gaat echter later in (half april) dan in Nederland en België (laatste zondag van maart). Vanaf de laatste zondag van maart tot half april is er dan ook geen tijdverschil met Nederland en België.

De wintertijd gaat eerder in (half september) dan in Nederland en België (laatste zondag van oktober). Vanaf half september tot de laatste zondag van oktober is er tijdelijk geen tijdverschil, totdat ook in Nederland en België de wintertijd ingaat. Dan is het tijdsverschil gewoon weer 1 uur.

Electriciteit


Egypte heeft 220 volt, 50 hertz wisselstroom en Nederlandse en Belgische stekkers passen. Wel zijn er soms stroomstoringen dus houd een zaklantaarn bij de hand voor het geval de elektriciteit weer eens is uitgevallen.

Paspoort


Het paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij het verlaten van Egypte.

Visa


Bij aankomst in Egypte kun je (als je de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebt) een visum aanschaffen voor een verblijf van maximaal 4 weken. Dit visum kost $ 15 of 85 EGP en je kan het aanschaffen bij aankomst op het vliegveld.

Geld- en bankzaken


De munteenheid van Egypte is de Egyptische pond (EGP). De pond is onderverdeeld in 100 piaster. Het is mogelijk om in de grote steden te pinnen met je bank- of giropas met Cirruslogo. Het is altijd handig cash dollars/euro's mee te nemen, omdat deze biljetten vrijwel vrij inwisselbaar zijn in hotels, winkels en op straat. In het geval van stakingen of andere ongeregeldheden kan dit goed van pas komen. Zorg dat je voldoende cash hebt voor de tocht door de woestijn, hier zijn geen pinmogelijkheden.

Fooien


In hotels verwacht het personeel een fooi voor het brengen van de bagage en voor het verlenen van kleine diensten. De lonen in de Egyptische horeca zijn erg laag en fooi is een noodzakelijke aanvulling op het inkomen. Een fooi van een pond tot 10 pond –afhankelijk van de geleverde dienst – is meestal wel voldoende. Zorg dat je wat klein geld in je zak hebt zitten zodat je bij het geven van een fooi niet meteen je hele portemonnee hoeft te pakken.

Verder zijn Egyptenaren erg geneigd om overal geld voor te vragen; als je bijv. de weg naar de w.c. vraagt dan verwachten ze hier vaak al geld voor. Houdt hier dus rekening mee!

Afdingen


Het is noodzakelijk om in de meeste gevallen af te dingen om tot een redelijke prijs te komen. Dat geldt voor winkelprijzen, taxi's, etc. Vooral voor de aankoop van kostbare souvenirs zul je de tijd moeten nemen. Een indicatieopeningsprijs voor dure zaken is eenderde van wat de verkoper zegt. Dat geldt overigens niet voor goud, zilver en edelstenen, omdat de marges daarop veel kleiner zijn.

Soms vragen handelaren een bizar hoog bedrag. In dat geval kun je beter niet gaan onderhandelen maar gewoon weglopen. Belangrijk om te weten is ook dat zolang je geen prijs hebt genoemd, je makkelijker uit het onderhandelingsproces kunt stappen, dan wanneer je eenmaal hebt ingezet. De druk om te kopen kan soms genadeloos hoog worden opgevoerd, maar bedenk dat de handelaars tot de betere toneelspelers van Egypte behoren, dus ongeacht welke emotie ze opzetten, zorg dat je uit de zaak komt met een door jouw gewenst resultaat. Ten slotte: als je iets vreselijk mooi vindt, laat dat dan niet blijken, maar toon je achteloos, bijna ongeïnteresseerd.

Veiligheid


In delen van Egypte hebben islamitische fundamentalisten het voor het zeggen. Het afgelopen decennium heeft zich een aantal incidenten voorgedaan waarbij toeristen het doelwit waren. De controle door leger en politie is echter aanzienlijk.

Over het algemeen kun je overal veilig over straat in Egypte, maar zakkenrollerij komt veel voor in de grote steden. Pas dus op je spullen als je door drukke buurten loopt of een bus neemt. Egyptische mannen kunnen uitermate opdringerig zijn tegenover westerse vrouwen. Ook al gaat het om een kleine minderheid, het is niettemin vervelend en soms zelfs bedreigend. Laat verder geen geld of kostbare zaken los slingeren in de hotelkamer. Het personeel is in principe betrouwbaar, maar de lonen liggen laag en de verleiding wordt daardoor extra groot.

Wij hebben ons nergens onveilig gevoeld, waar we ook liepen en hoe laat het ook was.

Gezondheid


Wie in Egypte met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal afgezien van onschuldige darmklachten meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Wij zijn dan ook de gehele vakantie niet ziek geweest, we hebben zelfs niet eens darmklachten gehad.

Het meest voorkomende gezondheidsprobleem is dus diarree. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt. Het belangrijkste risico is de kans op uitdroging. Dit is te voorkomen door water met een O.R.S.-oplossing te drinken. Als de diarree gepaard gaat met flinke koorts, bloed in de ontlasting of hevige braakneigingen, dan is het verstandig een arts te raadplegen. Als de diarree meer dan enkele dagen aanhoudt zonder bovengenoemde bijverschijnselen, of als je moet reizen, dan kun je de medicijnen Imodium of Diacure (werkzame stof Loperamide) innemen. Dit is een opium-achtig preparaat dat de darmen gedurende een aantal uren volledig stillegt. Ook norit helpt goed tegen diarree. (Geactiveerde kool bindt de bacteriën in maag en darm.)

In Egypte zelf kan je het medicijn Antinal krijgen tegen diarree. Je kunt het bij elke apotheek kopen. Het is echt een paardenmiddel en werkt meestal vrij snel. Het is echter wel een antibiotica en de kuur moet dus helemaal afgemaakt worden.

Leidingwater is niet geschikt voor consumptie, drink dus mineraalwater. In kleine eettentjes kun je beter geen van tevoren geschilde vruchten of salades eten. Eet in de steden bij voorkeur in drukke restaurants, hier is de omloopsnelheid van het voedsel hoog. Eet geen consumptie-ijs, behalve in dure restaurants. Was je handen goed voor alles wat je eet.

Artsen en apothekers zijn in de regel goed opgeleid en betrouwbaar. Wel hebben ze de neiging om als het om medicijnen gaat met een kanon op een mug te schieten, dus vraag nadrukkelijk of de medicijnen die je krijgt persé noodzakelijk zijn. Overigens kun je vrijwel alle medicijnen zonder recept krijgen. Let bij de aankoop van medicijnen vooral op de verpakkingsdatum.

Vaccinaties


Neem voor advies ALTIJD contact op met je huisarts of de GGD. Aanbevolen wordt: DTP, Hepatitis-A en eventueel buiktyfus. Je hoeft in Egypte geen voorzorgsmaatregelen tegen malaria te nemen. In Egypte komt malaria alleen voor in de al-Faiyum Oase en daar komen de meeste mensen niet.

Bagage- en kledingsuggesties


Bij onze reis was een weekendtas of rugzak het gemakkelijkst. Harde koffers zijn moeilijk op te bergen tijdens de rit door de woestijn en tijdens de felukkatocht over de Nijl. Neem een paar goede, ingelopen wandelschoenen en evt. een paar slippers/teva’s mee. Zomerkleding, plus een sweater voor koele avonden, is voldoende in de maanden april t/m oktober. De wintermaanden kunnen met name in Caïro en in de woestijn, koude avonden, nachten en ochtenden met zich meebrengen. Neem een warme trui en een windjackje mee en zorg voor meerdere laagjes kleding. Voor vrouwen is het belangrijk dat de schouders bedekt zijn en dat de broeken niet hoger dan de knie komen (dit geldt vooral ook voor de tempels).

Verder hadden wij een slaapzak met lakenzak mee (tegen het vuil worden) en is een hoofdlampje erg handig.

Fotograferen en filmen


Laat film of camera nooit achter in de afgesloten bus; door de snel stijgende temperatuur kan de kwaliteit van het fotografische materiaal achteruit hollen. Mensen zijn niet altijd gediend van fotograferen. In geval van twijfel kun je het beter even vragen. Soms zullen ze nee zeggen, vaak vragen ze er geld voor. Bij het bezoeken van bezienswaardigheden met een videocamera, moet je rekening houden met hoge, extra kosten voor het gebruik van je camera. Ook voor het fotograferen heb je vaak een speciaal ticket nodig, dit kost echter beduidend minder dan bij een videocamera. Bij een aantal bezienswaardigheden mag je geen camera meenemen, je dient het toestel bij een speciale receptie af te geven. Het gebruik van flitslicht is in alle gevallen verboden.

Eten en drinken


In de restaurants waar de lokale bevolking eet, zijn de maaltijden meestal van goede kwaliteit en niet te duur. De Egyptische keuken is een mengelmoes van heerlijke ingrediënten, afkomstig van hun oosterse buren, overburen en verre buren! De Egyptische gerechten zijn een samenstelling uit onder meer de Turkse, Perzische, Griekse, Franse, Italiaanse en Engelse keuken.

Water uit de kraan kun je niet drinken. Er is volop mineraalwater en/of allerlei softdrinks te koop. IJsblokjes worden vaak gemaakt van gewoon leidingwater en zijn daarom ook af te raden. Warme drankjes (bijv. thee) vallen in een warme land over het algemeen beter dan ijskoude dranken. Thee wordt in Egypte het meest gedronken maar is echt mierzoet! Dit geldt ook voor de koffie.

Flora en fauna


De meest karakteristieke en overal aanwezige boom is de dadelpalm. Aan de oevers van de Nijl groeien wel 100 verschillende grassoorten en je vindt er veel bananenplantages. Het eens alom aanwezige papyrusriet groeit helaas niet meer in het wild. Papyrus werd in vroeger tijden bewerkt en gebruikt als papier.

Egypte kent een grote vogelrijkdom. Het hele jaar door is het een komen en gaan van verschillende soorten. Wel 430 soorten zijn er tot nu toe geteld. Ongeveer een derde hiervan broedt daadwerkelijk in Egypte, maar het overgrote deel migreert tussen Europa en Afrika via Egypte. Je vindt er diverse reigersoorten, pelikanen, ooievaars, kraanvogels en flamingo's. Het grote wild dat eens in de woestijn leefde, is er nu helaas niet meer. Nu kom je vooral de dromedaris, de ezel en de waterbuffel veel tegen. De Rode Zee herbergt vele fel gekleurde tropische vissen, rifhaaien, dolfijnen, schildpadden, roggen en fraai gevormde koralen. De Rode Zee is een Mekka voor duikers en snorkelaars en wordt in de duikwereld erkend als een van de mooiste onderwatergebieden ter wereld.

Land en landschap


Egypte wordt wel de poort naar Afrika genoemd. De oppervlakte van de Arabische Republiek Egypte bedraagt ca. 1 miljoen km² (dat is ongeveer 24 keer de oppervlakte van Nederland). Egypte grenst in het noorden aan de Middellandse Zee en in het oosten aan de Rode Zee die zich om de Sinaï splitst. In het zuiden grenst het land aan Sudan en in het westen aan Libië. De slagader van het land wordt gevormd door de machtige rivier de Nijl. In de vallei worden gewassen als granen, katoen, klaver en suikerriet verbouwd. Ten noorden van Caïro gaat de Nijl over in een 200-kilometer brede delta die uitmondt in de Middellandse Zee. De vruchtbare Nijlvallei wordt aan beide zijden begrenst door de eindeloze zand en rotswoestijnen van de Westelijke Libische woestijn en de Oostelijke Arabische woestijn. Deze natuurlijke barrières hebben ertoe bijgedragen dat de cultuur van de farao's maar liefst 3000 jaar kon standhouden. Maar liefst 95% van de oppervlakte van het land bestaat uit woestijn. Er zijn diverse oases die een bestaan bieden aan kleine nederzettingen van woestijnbewoners.

Klimaat


Egypte heeft een warm en droog woestijnklimaat, met koude nachten in de wintermaanden en zeer hoge temperaturen van mei t/m september (vaak reiken de dagtemperaturen boven de 40 graden). Neerslag is uiterst schaars. In december en januari kunnen de nachten in de woestijn behoorlijk koud zijn, maar de dagtemperatuur schommelt tussen de 20-25 graden.

Beste reistijd


Egypte leent zich het hele jaar voor een bezoek. Maar de beste reistijd valt in de wintermaanden; januari, februari, maart, oktober, november en december.

Bevolking


In Egypte leven op een relatief klein oppervlakte zo'n 70 miljoen mensen. Behalve in de miljoenenstad Caïro speelt het leven zich af in de andere steden en dorpen langs de Nijl of op eilandjes in de rivier. De Nijlvallei is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Bijna een kwart van de bevolking leeft in en rond de hoofdstad Caïro en er vindt een gestage trek van het platteland naar de steden plaats. De bevolking is een mengelmoes uit het Midden-Oosten, Afrika en het Middellandse-Zeegebied. Er zijn grof gesteld drie bevolkingsgroepen. De eerste groep zijn de afstammelingen van het Hamito-Semitische ras dat de Nijldelta al duizenden jaren bewoond. Onder dit ras vallen ook de Berbers, die de Westelijke woestijn bewonen. Ze spreken hun eigen taal. De tweede bevolkingsgroep bestaat uit de Bedoeïenen, Arabische nomaden die eveneens de woestijnen bewonen. De derde bevolkingsgroep betreft het Nubische ras dat voornamelijk het zuiden van Egypte bevolkt. Deze mensen vind je voornamelijk rondom Aswan en Kom Ombo. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Egypte en Sudan en hebben gedeeltelijk hun eigen cultuur bewaard, waar hun opzwepende muziek deel van uitmaakt.

Taal


De officiële taal van Egypte is het Standaard Arabisch. Het gesproken Arabisch in Egypte verschilt veel van het Standaard Arabisch dat gebruikt wordt in de krant, op de radio en tijdens het gebed. Het gesproken Arabisch kun je zien als een soort dialect. Er bestaat geen geschreven versie.

Godsdienst


De islam is de dominante religie in Egypte, 90% van de Egyptenaren is moslim. Ongeveer 7% van de bevolking is aangesloten bij de (christelijke) Koptische kerk.

De Islam:
'La ilaha illa Allah. Muhammudu rasulu Allah.' 'Er is niets goddelijks behalve God. Mohammed is zijn profeet.' Dit is de geloofsbelijdenis, de shahada, de eerste en belangrijkste van de vijf pilaren of verplichtingen van de islam, de godsdienst van Egypte. Het woord 'islam' betekent letterlijk 'overgave aan de wil van God'. Vijf maal per dag moet de islamiet in gebed en spreekt dan de shahada uit. Voorafgaand aan het gebed worden eerst gezicht, voeten en armen gereinigd. Het ritueel van het bidden, de salat, is de tweede pilaar. Vanaf de minaret wordt aangekondigd wanneer het tijd is voor de salat. De overige drie verplichtingen of pilaren zijn het geven van aalmoezen aan de armen, het vasten tijdens de heilige maand ramadan, en de bedevaart naar Mekka. Deze vijf pilaren of verplichtingen staan in de koran, het heilige schrift van de islam die in de 6e eeuw werd opgetekend door de profeet Mohammed.

De Koptische kerk:
De Koptische kerk is gebaseerd op de preken van de evangelist Marcus. Hij was het die het Christendom naar Egypte bracht tijdens de Romeinse overheersing onder keizer Nero in de 1ste eeuw na Christus, een paar jaar na diens kruisiging. De trotse Koptische gemeenschap heeft een duidelijke eigen plaats in de hedendaagse Egyptische samenleving, die door overheid en islam wordt gerespecteerd. Van de 65 miljoen Egyptenaren zijn er zo'n 10 miljoen mensen aanhanger van de Koptische kerk. Dagelijks komen ze samen in de duizenden Koptische kerken die het land rijk is om te bidden en hun geloof te belijden. Hun culturele, spirituele en historische schatten liggen verspreid door het hele land. Zelfs in de meest afgelegen en ondoorgrondelijke oasis, de Kharga, diep in het zuiden tref je deze religie aan. De Kopten vasten, in tegenstelling tot het christendom, maar liefst 210 dagen per jaar. Tijdens het vasten mogen geen dierlijke producten genuttigd worden en vanaf zonsopgang tot zonsondergang mag er zelfs helemaal niet gegeten of gedronken worden.

Culturele verschillen en gewoonten


Egyptenaren verwachten van reizigers dat ze zich fatsoenlijk kleden. Kleding moet de schouders bedekken en rokken of broeken moeten minstens tot de knie komen. Wie een moskee in wil is welkom, maar je moet sowieso de armen en benen bedekken en iets op het hoofd hebben. Vrouwen moeten hun haar bedekken. Schoenen laat je bij de ingang van het godshuis staan. Voor vrouwen is vaak slechts een deel van de moskee toegankelijk. Tijdens de godsdienstoefeningen zijn westerlingen niet welkom.

Mocht je uitgenodigd worden bij iemand thuis, trek dan ook je schoenen uit voordat je het huis binnentreedt. Het is beleefd om je gastheer een cadeautje te geven en denk eraan om niet met je linkerhand te eten, die wordt immers gebruikt om het achterwerk te reinigen.

Feestdagen


Omdat de islamitische kalender gebaseerd is op de waarneming van de maan, vallen die feesten ieder jaar op een andere dag. Het offerfeest begint in 2008 op 9 december en duurt 3 dagen. De ramadan (de vastenmaand) kan hinderlijk voor toeristen zijn, veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt wel gekookt en gezorgd. Van 2 september tot en met 1 oktober 2008 is het ramadan, de heilige vastenmaand van de Islam.

Naar boven