Home  
|
  Welkom  
|
  Route  |  Reisverslag  |  Foto's  
|
  Film  
|
  Info  
|
  Contact
 

Zaterdag 3 januari


Nog een dagje Caïro

Vorige dag Overzicht

Om 6.00 uur staan we gereed in de lobby van het hotel. We rijden naar het vliegveld van Luxor waar we om 8.15 uur vertrekken. Het vliegtuig vliegt bijna de hele route boven de Nijl en vanuit de lucht zien we een mooi blauw lijntje in een groene strook midden door de gele woestijn lopen. Na een klein uurtje landen we in Caïro waar we dit keer wel opgehaald worden door een medewerker van New Egypt, en ook nog eens door eentje die wel Engels spreekt, wat een luxe!

We laten ons vervolgens eerst naar het hotel in Caïro brengen. We frissen ons wat op, eten een hapje en daarna rijden we naar Khan al-Khalili, de voor ons inmiddels bekende oosterse bazaar. De zon schijnt, we ploffen neer op een terrasje aan het plein, dolen voor de laatste keer nog wat door de smalle straatjes met waterpijpen, specerijen, sieraden en koperwerk en eindigen dan onze vakantie in het koffiehuis El Fishawi waar we een muntthee nemen en – natuurlijk – nog een sheesha met appeltabak.

Tegen het einde van de middag worden we door onze chauffeur opgehaald en in een mum van tijd staan we weer bij het vliegveld. De vlucht verloopt voorspoedig en na ruim 4 uur vliegen landen we op het vliegveld van Keulen. Diep in onze jassen gedoken – het vriest behoorlijk – rijden we terug naar Nederland, met onze gedachten nog bij het fascinerende Egypte;

Egypte, een land waar heden en verleden geruisloos in elkaar overlopen en een land vol tegenstrijdigheden. Enerzijds de onherbergzame en lege woestijn, anderzijds de overvolle straten en de chaos in de steden. De vriendelijke Egyptenaar die je hartelijk ontvangt en oprecht geïnteresseerd is, tegenover de Egyptenaar die je als wandelende portemonnee ziet en voor elke nutteloze en ongevraagde dienst ‘baksheesh’ wil zien. Een rijk land wat betreft oudheidkundige monumenten, maar ook een arm land, waar de bevolking zijn kostje met moeite bij elkaar gescharreld krijgt. De Nijl, die leven mogelijk maakt in de woestijn, maar ook de Nijl die juist veroorzaker is van ziekte en verderf.

Ezelkarren die gebroederlijk naast het duurste model BMW wachten, hippe jongeren die zich op straat tussen de vrome sjeiks mengen, traditionele galabiya’s die gecombineerd worden met de laatste nieuwe sneakers, lemen huisjes die voorzien zijn van gigantische televisieschotels en prachtige moskeeën die staan te schitteren temidden van lelijke betonnen gebouwen met hun schreeuwerige neonreclames...

...dat is Egypte!

 

Vorige dag Overzicht