Home  |  Welkom  |  Route  |  Reisverslag  |  Foto's  |  Film  |  Info  |  Contact      

 

    Algemene info  |  Tips & weetjes  |  Links

 Allereerst een kleine opmerking: Dit verslag is in 2007 geschreven en helaas is het niet mogelijk om elk jaar terug te gaan naar Afrika. Daarnaast hebben wij Afrika door onze ogen gezien en dat kan natuurlijk afwijken van andermans opvattingen. De volgende tips en weetjes kunnen je misschien een eindje op weg helpen; 
Criminaliteit
In de grote steden zoals Kaapstad, Johannesburg, Maun en Bulawayo komt veel crmininaliteit voor. Zorg dat je in deze steden niet alleen in het donker over straat gaat en mijd groepen jongens/mannen. Neem geen waardevolle spullen mee en show geen dure sieraden of cameraís.
 
Pinnen
Laat je nooit helpen bij het pinnen en zorg dat je altijd met een paar mensen bent. Pin bij voorkeur overdag en als er veel mensen zijn.
 
Bedelaars
Koop in plaats van geld te geven zoveel mogelijk lokaal gemaakte souvenirs, koop op markten, betaal voor diensten en koop bij kraampjes en bij de lokale bevolking. Hiermee help je op een positieve manier.
 
Dieren 1
Bavianen rond Kaapstad zijn gevaarlijk, evenals de wilde dieren in de wildparken. Stap nooit de auto uit in een wildpark, behalve op speciale stopplaatsen. Veel mensen die dat wel deden, kunnen dat niet nog eens doen! Zorg als je goede foto's wilt maken voor een goede telelens.
 
Dieren 2
Neem kleding mee in safarikleuren (groen, bruin, oker) voor als je op een gamedrive gaat. Hier zijn verschillende meningen over; de een is van mening dat je geen felle kleding moet dragen want daar komen de dieren op af, de ander zegt juist dat dieren geen kleuren kunnen zien (behalve de aapachtigen) en dat alleen de kleuren zwart en wit worden onderscheiden. Wij houden het op het laatste, maar om helemaal op safe te spelen kan je dus beter voor aardetinten kiezen, dan zit je zeker goed.
 
Electriciteit
Je hebt een speciale grote 3-potige verloopstekker (ronde poten) nodig. Wij hebben deze gekocht in een winkel in Kaapstad en is erg handig gebleken. Ook hebben wij van thuis al een contactdoos meegenomen zodat we meedere accuís tegelijk konden laden zonder anderen tot last te zijn.

     
 

Ruilen
In Zimbabwe hebben de mensen vrijwel niets en daarom zijn ze daar erg blij met 2dehands kleding of spullen. Ze willen ook graag souvenirs ruilen tegen jouw spullen. Artikelen die het bij ons erg goed deden waren schoenen, t-shirts, zeep, cup-a-soup zakjes, pennen en hoofdlampjes/zaklampen. Ze hebben hier doorgaans meer aan als aan geld. Het geld kunnen ze nl. niet uitgeven, want er is niets te koop (lege winkels).
 
Zimbabwe
Zorg dat je voordat je Zimbabwe binnen gaat, genoeg geld, benzine, voedsel en drank bij je hebt voor heel je verblijf in Zimbabwe. In de winkels is niets te krijgen en pinnen kan je ook niet.
 
Fotografie 1
Een pittenzak kan uitkomst bieden bij het fotograferen vanuit een auto of als het donker is (ter vervanging van statief). Wij hadden hem gevuld met erwten en deze hebben we aan het einde van onze vakantie in Zimbabwe uitgedeeld aan de lokale bevolking.
 
Fotografie 2
Als je een mokoro tocht wil doen in de Okavango delta, neem dan een waterdichte zak mee waar je je fotocamera en/of videocamera in kan doen. Een mokoro is nl. erg onstabiel en kan gemakkelijk omslaan. Ook waren er bij ons een aantal bootjes die steeds water binnen kregen.
 
Hoofdlampje
Neem een hoofdlampje mee, erg handig voor in je tent, maar ook tijdens het eten! Je komt vaak ís avonds pas aan op de campsite en eet dus in het donker. Wel handig om te zien wat je op je bord hebt liggen!
 
Slaapzak
Zorg voor een goede warme slaapzak. Een mummymodel is het warmste. En je zou het misschien niet verwachten, maar in de winter in Afrika (onze zomer) kunnen de nachten erg koud zijn. Wij hebben zelfs vorst gehad en onze tent was helemaal bevroren! Menig persoon van onze groep is tijdens de vakantie dan ook op zoek gegaan naar extra dekens en sommigen sliepen zelfs in driedubbele lagen kleding! Een lakenzak in je slaapzak is ook wel fijn tegen het vies worden van je slaapzak, maar ook voor de wat warmere nachten.
 
Kleding
Zoals al gezegd kunnen de nachten erg fris zijn tijdens de winter in Afrika, maar ook overdag was het bij ons wel eens fris, vooral in Zuid-Afrika en NamibiŽ. Thermokleding, fleecetruien, jassen en zelfs mutsen zijn dus geen overbodige luxe. Botswana en Zimbabwe waren wel warm. Zorg in ieder geval voor veel laagjes kleding. Afritsbroeken zijn voor deze vakantie echt ideaal, omdat je vaak ís ochtends vroeg als het nog koud is vertrekt en het ís middags wel heet kan worden.
 
Schoenen
Dichte schoenen vonden wij het fijnste, omdat je vaak door veel pikkerige takjes, doornen en scherp gras loopt. Voor zanderige bodems zijn tevaís ideaal (open sandalen).
 
Bagage 1
Wij hadden beiden een weekendtas. Dit is het handigste om in een tent te hebben, een harde koffer gaat absoluut niet (ook niet in de truck) en rugzakken zijn in een tent ook niet zo praktisch.
 
Bagage 2
Let bij het inchecken op het vliegveld op het gewicht! Bij ons gaf de weegschaal zonder iets erop al 6 kg aan en zouden we 10 kg overgewicht hebben in totaal. Bij thuiskomst bleken we helemaal geen overgewicht te hebben. Houd het dus goed in de gaten of het allemaal wel klopt. Overgewicht kostte overigens 35 euro per kg... dus dat is een duur grapje.


Naar boven