Home  |  Welkom  |  Route  |  Reisverslag  |  Foto's  |  Film  |  Info  |  Contact      

 

    Algemene info  |  Tips & weetjes  |  Links

 Tijdsverschil

In onze winter is er 1 uur tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en NamibiŽ. Het is daar dan 1 uur later. In onze zomer is er geen tijdsverschil in Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe, in NamibiŽ is het 1 uur later.

Electriciteit
Stopcontacten leveren 220 Volt, 50 hertz wisselstroom. Voor de stopcontacten is een universele stekker nodig. Deze is alleen aan te schaffen ter plaatse. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Toch is het een goed idee voor die gevallen een zaklamp bij je te hebben. Let ook op dat je accuís meteen bij aankomst op de campsite oplaadt, want soms gaat de stroom er na middernacht af. Heb je meerdere batterijen op te laden, neem dan een contactdoos mee voor meerdere stekkers.


Paspoort

Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland. Mocht je je paspoort verliezen dan is het handig als je een fotokopie hebt. Ook een oplossing is je paspoort (en evt. andere belangrijke documenten) in te scannen en naar jezelf te sturen per email (naar bijv. een hotmail adres). Let op: In verband met het verkrijgen van de benodigde stempels aan de grens van NamibiŽ is het verplicht minimaal 2 lege bladzijden in je paspoort te hebben!

Visa
Er is alleen een visum nodig voor Zimbabwe. Deze wordt aan de grens gekocht. De kosten hiervoor bedragen USD 30 (gepast betalen).


Geld- en bankzaken

Zuid-Afrika
De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) die weer is onderverdeeld in 100 cents. Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 rand in omloop. Daarnaast bestaan er munten van 1, 2, 5 rand en van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cents. De waarde van 1 Zuid-Afrikaanse Rand is 0,10 euro. Voor de actuele koers kun je kijken op www.oanda.com. De Zuid-Afrikaanse rand wordt ook in NamibiŽ geaccepteerd.

NamibiŽ
De Namibische munteenheid is de Namibische Dollar (NAD), die weer is onderverdeeld in 100 cents. Dit is equivalent aan de Zuid-Afrikaanse Rand. Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100 Namibische dollar in omloop. Daarnaast bestaan er munten van 1 en 5 Namibische dollar, 5, 10, 20 en 50 Namibische dollarcent. De waarde van 1 Namibische Dollar is 0,10 euro. Voor de actuele koers kun je kijken op www.oanda.com.

Botswana
De munteenheid in Botswana is de Botswana Pula (BWP) die weer is onderverdeeld in 100 thebe. Er zijn briefjes van 1, 2, 5, 10, 20 en 50. De munten zijn als volgt verdeeld: 1, 2, 5, 10, 25, 50 thebe en 1 pula. De waarde van 1 Botswana Pula is 0,12 euro . Voor de actuele koers kun je kijken op www.oanda.com.

Zimbabwe
De munteenheid in Zimbabwe is de Zimbabwe dollar (ZWD) die weer is onderverdeeld in 100 cents. Er zijn briefjes van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 Zimbabwe dollar. De munten zijn verdeeld in: 1, 5, 10, 20 en 50 cents en 1 en 2 Zimbabwe dollar. De waarde van de Zimbabwe Dollars schommelt nogal en wij hebben de Zimbabwe Dollars dan ook niet gebruikt. Wij hebben alles betaald met Amerikaanse Dollars.

Cash dollars en euro's kunnen ter plaatse omgewisseld worden bij alle banken en bij wisselkantoren. Zuid-Afrika, NamibiŽ, en Botswana accepteren euro's, dollars en Zuid-Afrikaanse Randen. Neem ook wat kleinere coupures mee (10, 20 en 50 euro biljetten). Neem geen coupures van 100 US$ mee, omdat die vanwege de vele vervalsingen vaak niet geaccepteerd worden.

Uit de ervaringen is gebleken dat het handig is om bij aankomst op de luchthaven in Zuid-Afrika zoveel mogelijk geld om te wisselen/te pinnen in Zuid-Afrikaanse randen. In Zuid-Afrika zowel als NamibiŽ is dit een wettig betaalmiddel. In Botswana zul je de Zuid-Afrikaanse rand moeten omwisselen naar de lokale valuta. Travellercheques zijn niet echt handig; er zijn plaatsen waar men of geen travellercheques accepteert of het duurt uren om ze te wisselen. Het gebruik van een pinpasje (met Cirrus-, Visa- of Mastercard-veignet) is mogelijk in de grote steden in Zuid-Afrika en NamibiŽ. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat de stroom uit kan vallen of dat er andere oorzaken zijn waardoor een pinautomaat niet werkt. Het is handig om een creditcard (Visa en/of Mastercard) mee te nemen als vangnet voor onvoorziene uitgaven.


Fooien
De werknemers in restaurants en hotels verdienen weinig. In eethuisjes etc. kun je een fooi achterlaten van 10% van het te betalen bedrag. Ook chauffeurs van taxi's en busjes, gidsen en mensen die op straat een dienst verlenen, verwachten een vergoeding. Betaal nooit vooraf en alleen als de service goed is!


Veiligheid
Criminaliteit
In de grote steden (m.n. Kaapstad en Bulawayo) komt 's avonds straatroof vaak voor en het is dan ook niet de bedoeling om Ďs avonds lopend over straat te gaan. Ook overdag moet in de steden enige voorzichtigheid geboden worden: laat geen grote sommen geld zien, zorg dat je camera normaal niet zichtbaar is en draag geen duidelijk zichtbare sieraden. Vergeet niet dat wij in de ogen van vele Afrikaners onmetelijk rijk zijn. Een fototoestel bijvoorbeeld vertegenwoordigt een waarde van vijf jaarsalarissen. Laat daarom nooit iets op je hotelkamer liggen en hou je spullen goed in de gaten.

Wilde dieren
De wilde dieren die je in overvloed zult zien, vormen in principe geen gevaar, mits je een aantal regels in acht neemt. Het eerste is dat je onmiddellijk doet wat de reisbegeleid(st)er/gids zegt als deze een gevaar bespeurt. Bij zwempartijen vraag je eerst of er geen krokodillen en nijlpaarden in het water zitten en of het water bilharzia-vrij is. Verder moet je altijd je schoenen uitkloppen, omdat er een kans is dat er een slang of een schorpioen in gekropen is. Soms zijn er bavianenkolonies die aardig aan mensen gewend zijn. Ze kunnen scherpe aanvallen inzetten op het voedsel dat wordt bereid of gegeten. Laat het verjagen aan de Afrikanen over, ze zijn voor hen beduidend banger dan voor jou.


Vaccinaties

De informatie wat betreft vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat je nodig hebt afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd contact op met je huisarts, de GGD of de reisdokter!

Volgens de GGD hadden wij voor de Zuidelijk Afrika-reis de volgende vaccinaties nodig; DTP en Hepatitis A.

Aangezien wij in de winter (augustus) door Zuid-Afrika reizen is de kans op Malaria niet zo groot, want dan zijn er niet veel muggen. Wij kregen wel het advies Malariaprofylaxe (10 malaronetabletten) te slikken in het gebied rondom de Victoria Watervallen. Een andere mug waar men voor op moet letten is de dengue-mug. Deze mug komt voor in NamibiŽ. Dengue-muggen zijn met name overdag actief in en rond de grote steden. Er zijn geen vaccinaties voor dus bescherm jezelf met een goed anti-muggenmiddel met deet en draag lange broeken en truien!

Ook komt er bilharzia voor in Zuidelijk Afrika. Dit is een infectie die wordt overgebracht door de larven van zoetwaterslakken. Deze zijn voornamelijk te vinden langs oevers van rivieren, meren en moerassen. Je kunt dus ook beter niet gaan zwemmen in stilstaand of langzaam stromend zoet water.

Ten slotte hebben wij een Ďcholera-not-indicatedí- stempel gekregen in ons inentingsboekje. Met name bij de grens in Zimbabwe kan moeilijk gedaan worden als je deze niet hebt.


Bagage- en kledingsuggesties
De reis gaat voor een groot deel door woestijn waar een hard klimaat heerst met soms koude nachten en zeer hete dagen in onze wintermaanden. Neem dunne kleding mee en voor 's avonds is een T-shirt met lange mouwen handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui mee en een regenjack. Zorg voor llaagjes kleding en afritsbroeken zijn ideaal! Een paar goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel en stevige zolen zijn belangrijk. Acaciadoorns kunnen met gemak door zachte zolen heen steken. Slippers of sandalen zijn handig voor dagen dat er niet gewandeld wordt.

Verder zijn een warme slaapzak, een lakenzak, een kussentje en een zaklamp nodig. Dit alles verpakt  in een weekendtas of rugzak. Harde koffers kunnen met geen mogelijkheid mee in de safari-truck. Daarnaast is een kleine rugzak handig voor de dagelijkse handbagage.


Fotograferen en filmen
Voor het fotograferen van wild is het aan te raden een telelens te gebruiken van minstens 200-300 mm. Wij gebruikten o.a. een lens van 400 mm en wij vonden dit soms al te weinig. Laat film of camera nooit achter in de afgesloten truck. Door de snel stijgende temperatuur kan de kwaliteit van het fotografische materiaal achteruit hollen.

 

De bevolking vindt het over het algemeen niet prettig om gefotografeerd te worden. Vraag in ieder geval altijd eerst om toestemming en respecteer het als mensen weigeren. Wees ook terughoudend met het fotograferen van de nationale vlag, politieagenten, officiŽle gebouwen, vliegvelden en militairen.

Eten
Zuid-Afrika
Het eten in Zuid-Afrika is niet veel anders dan in West-Europa. De Zuid-Afrikaner zijn echte vleeseters (braai), steaks zijn hier erg goed en niet duur. Ook vind je in dit land een grote verscheidenheid aan vis. Je vindt er veel restaurants die de specialiteiten van een ander land aanbieden, zo kun je hier o.a. Indiaas, Portugees en Chinees eten. Fruit is overvloedig en tegen lage prijzen te verkrijgen.

NamibiŽ
Voor NamibiŽ geldt ook dat men er veel Europees eten kan krijgen, met name Engels en Duits voedsel. Sta dus niet raar te kijken als er apfelstrudel, brŲtchen of een wienerschnitzel op de menukaart staat. Fruit is duur, omdat het grotendeels geÔmporteerd moet worden. Het traditionele eten in NamibiŽ is rijk en divers. Zo wordt er miliepap, mahangosoep, vis, rijst, lam en geit gegeten, vaak klaargemaakt in een 'potjie'.

Botswana en Zimbabwe
Zimbabwe en Botswana hebben beide geen beroemde nationale gerechten. De gerechten zijn een mengelmoes van de traditionele en de Engelse 'keuken'. In Botswana wordt alles geÔmporteerd vanuit Zuid-Afrika; het land is er te droog en te zanderig waardoor er nauwelijks iets groeit. In de grote steden kun je goed internationaal eten. Zo zijn er goedkope pizzarestaurants en snackbars, maar ook hele dure exclusieve restaurants. Tevens zijn er restaurantjes waar je lekkernijen als struisvogel- en krokodillenvlees kunt eten. Doordat er in Zimbabwe weinig voedsel te krijgen is, is er weinig keus bij de restaurants. Zij hebben wel een menukaart met een aantal gerechten, maar meestal zijn er maar een paar gerechten van de kaart verkrijgbaar.

Drinken
Zuid-Afrika
Het kraanwater kun je drinken. De Zuid-Afrikaanse wijnen, sherry's en brandyís zijn erg goed; deze behoren tot de beste ter wereld. Amarula is een typisch Zuid-Afrikaans drankje gemaakt van vruchten van de Marulaboom. Savanna Dry (cider) smaakt ook erg lekker en verder ontkom je waarschijnlijk niet aan een springbokkie; een groen pepermunt likeurtje met Amarula.

NamibiŽ
Het water uit de kraan is niet overal drinkbaar. In NamibiŽ kun je vooral voor bier uitstekend terecht. De 'Windhoek Lager' is een aanrader.

Botswana
Het kraanwater in Botswana is te drinken. In Botswana is de alcoholproductie slechts beperkt tot bier: Castle, Lion en Black Label. Alle sterke dranken en wijn worden geimporteerd.

Zimbabwe

Het kraanwater in Zimbabwe kun je niet overal drinken.

Flora en fauna
De fauna van Afrika kent in de rest van de wereld zijn gelijke niet. Je maakt kans om de 'Big Five', leeuw, buffel, luipaard, olifant en neushoorn, tegen te komen. Vooral de neushoorn is zeldzaam, maar Etosha N.P. is een van de laatste veilige havens waar dit imposante dier nog te bewonderen is. Olifanten kun je echter door heel NamibiŽ vinden, zelfs in de Namib woestijn, waar verder maar weinig soorten kunnen overleven. In de Okavango Delta zijn vooral veel vogelsoorten te bewonderen. De Rode Bisschop, baardvogels en de vaak prachtig gekleurde honingzuigertjes zijn maar een fractie van het totale aanbod. De flora is minstens net zo bijzonder. De begroeiing van de Tafelberg is uniek in zijn soort. Verder wordt het Afrikaanse landschap gedomineerd door grillige Baobabs en acacia's. In de omgeving van de Victoria watervallen vind je tropisch regenwoud terwijl er in de Namib en de Kalahari woestijn naast de bizarre welwitschia plant alleen wat dorre lage begroeiing te vinden is.


Klimaat
Het gebied waar wij doorheen reisden is groot en er zijn dan ook behoorlijke regionale verschillen, deels afhankelijk van de breedtegraad waarop een plaats ligt, deels de hoogte boven de zeespiegel en deels de begroeiing. In grote lijnen kan je stellen dat er het hele jaar overdag een heerlijk warm klimaat heerst, met alleen in de woestijnen soms echt hete dagen van hoog in de dertig graden in de maanden december t/m februari. De meeste regen valt in deze maanden maar er is zelden sprake van langdurig aanhoudende regen. In de maanden juni, juli en augustus kan het in de woestijn 's nachts flink fris zijn met temperaturen tot 5 graden en soms zelfs vorst aan de grond.

Zuid-Afrika
Hoe zuidelijker je komt in Zuid-Afrika hoe minder de temperatuursverschillen zullen zijn tussen dag en nacht. In de zomer (december-januari) bedraagt de temperatuur overdag 25 - 30 graden Celsius en in de winter (juni-augustus) 17 graden Celsius. Tweederde van Zuid-Afrika ontvangt minder dan 500 mm regen. In het noorden en oosten van Zuid-Afrika bevinden zich de enige subtropische gebieden. Het klimaat kan er zeer warm en broeierig zijn.

Zimbabwe
Omdat Zimbabwe op een gemiddelde hoogte ligt van 900 meter zijn de temperaturen gematigder dan je gezien de ligging van Zimbabwe zou verwachten. De droge winterperiode van mei tot en met oktober vormt wel de beste reistijd. De temperaturen zijn warm en de nachten zijn koud. Het laagveld en de Zambezi-vallei kent een warm en vochtig klimaat. Ook hier valt er nauwelijks regen in hun winterperiode. De meeste regen valt in korte stortbuien in de maanden november tot en met maart, echter Zimbabwe heeft in het nabije verleden te kampen gehad met lange perioden van droogtes.

Botswana
NamibiŽ en Botswana zijn zonder meer de droogste landen van Zuidelijk Afrika. In de zomer van Botswana (november-maart) valt de meeste neerslag. Hun winter (juni-augustus) kent een droog en warm klimaat, de nachten kunnen er bitterkoud zijn. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn in de perioden april-mei en september-oktober minder extreem dan in de zomer.

NamibiŽ
Gedurende de winter (mei-september) is de vochtigheid tien procent en de zomer (oktober-april) 50-80 procent. In hun zomer heersen gemiddelde temperaturen van 25 tot 35 graden, 's nachts 0-10 graden. Naarmate je meer het hoger gelegen binnenland ingaat liggen de temperaturen iets lager. Aan de kust zijn de temperatuursverschillen tussen dag en nacht ook minder. Regen valt er nauwelijks. In het zuidoosten en zuiden is het klimaat gedurende het gehele jaar droog en warm. De meeste neerslag die in korte tijd vaak in de namiddag valt komt voor in de korte regentijd november en in de lange regentijd van januari tot en met maart.

Beste reistijd
Eigenlijk kun je stellen dat het hele jaar door het klimaat goed is om in te reizen, met heet weer in NamibiŽ in onze wintermaanden. Met name een bezoek aan de Okavango Delta is het beste van juni t/m september, omdat er dan meer wild verzameld is dan in de rest van het jaar. Hetzelfde geldt in mindere mate voor Etosha en Chobe.


Bevolking

Zuid-Afrika

De bevolking van Zuid-Afrika is bijzonder divers. Er leven zo'n 43 miljoen mensen, waarvan er 33 miljoen zwart, 5 miljoen blank, 4 miljoen 'kleurling' en 1 miljoen van Indiase afkomst zijn. De zwarte bevolking, voornamelijk Bantoes, zijn nakomelingen van stammen, die vanuit het noorden Zuid-Afrika binnenvielen in de 17e eeuw. Het grootste gedeelte van de zwarte bevolking tref je aan in de vroegere 'thuislanden' en bestaat uit Zulu's, Xhosa's en de Sotho's. De blanken stammen hoofdzakelijk af van de koloniale Europeanen, die de westerse cultuur naar dit land hebben gebracht. Ongeveer 60 % is oorspronkelijk van Nederlandse afkomst ('Afrikaners') en de rest is grotendeels van Britse afkomst. Wat de bevolking gezamenlijk heeft is het culturele aspect van de apartheid. Dit aspect speelt heden ten dage een steeds kleinere rol, aangezien de apartheid steeds meer tot het verleden is gaan behoren door de politieke koers die sinds 1994 gevoerd wordt.

NamibiŽ

NamibiŽ heeft 1,9 miljoen inwoners en is daarmee ťťn van de dunstbevolkte landen in Afrika. Er wonen maar zo'n 2 mensen per km≤! NamibiŽ's bevolking kent ten minste 11 verschillende etnische minderheden. De oorspronkelijke bewoners van NamibiŽ zijn de Bosjesmannen of San, die in het oostelijk deel van NamibiŽ leven, langs de flanken van de Kalahariwoestijn. Ze hebben hun eigen taal die verder alleen door wat geÔsoleerde stammen in Oost-Afrika wordt gesproken (de 'klik' taal).

De circa 126.000 Herero leven meer in het centrum van het land, ten noordoosten van Windhoek, en zijn bekeerd tot het katholieke geloof door Duitse missionarissen. Dankzij deze laatste kenmerken zij zich heden ten dage door hun prachtige klederdracht, geÔntroduceerd door een missionarisvrouw. Met name de theemutsachtige 'hoofddeksels' van de Herero vrouwen zijn zeer bijzonder. In het noorden van het land leven nog animistische volkeren zoals de Damara en de Himba.

De stempel die de blanken op het land hebben gedrukt, komt overal tot uitdrukking, vooral in architectuur en ruimtelijke ordening. De paar stadjes die NamibiŽ rijk is, vertonen frappante gelijkenis met Duitse dorpen. In het uiterste noorden hebben de volkeren nog het meest hun eigen identiteit kunnen bewaren. De eerste blanke bewoners van NamibiŽ waren missionarissen en olifantenjagers. Vooral toen NamibiŽ een Duitse kolonie werd nam het aantal blanken snel verder toe. Plaatsen als LŁderitz, Swakopmund en Windhoek groeiden uit tot belangrijke blanke vestigingsplaatsen.


Botswana

Botswana is met 1,6 miljoen mensen een zeer dunbevolkt land. Het grootste deel van de inwoners zijn Tswana. Botswana is ťťn van de meest verstedelijkte maatschappijen van Afrika. Veel kleine dorpjes op het platteland lopen leeg doordat de mensen naar de steden trekken op zoek naar baantjes die geld opleveren. Bekende stammen zijn de San, de Herero en de Kgalagadi. De Herero vrouwen vallen op door hun wijde rokken en grote hoeden naar Victoriaans model.

Zimbabwe

In Zimbabwe wonen ongeveer 11,2 miljoen mensen. De meeste behoren tot de Shona-stam, 18% behoort tot de Ndebele-stam. In Zimbabwe wonen ongeveer 100.000 Europeanen. De bevolking groeit in Zimbabwe met ca. 3,5% per jaar en bijna 50% is onder de 20 jaar. Muziek neemt in het dagelijkse leven van de Shona een zeer centrale plaats in. Door middel van traditionele liederen worden verhalen verteld, spelen uitgevoerd en belangrijke lessen uit het verleden overgebracht van generatie op generatie. De onafhankelijkheidsoorlog heeft veel protestsongs voortgebracht.

Taal
Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika bestaan elf officiŽle talen. Alle belangrijke documenten worden tweetalig, Engels en Afrikaans, opgesteld. Het Zuid-Afrikaans is voor Nederlanders en Vlaams sprekende Belgen niet moeilijk te verstaan. In principe kun je gewoon met Nederlands terecht zo lang je maar rustig praat. Je kunt een Afrikaan ook verstaan, maar vraag of hij staadig (=rustig) praat. De taal vertoont veel verwantschap met het Nederlands dat in de 17e eeuw overgebracht is door immigranten uit Holland.

NamibiŽ
NamibiŽ kent een spectrum aan talen, waarvan Wambo en Kavango de belangrijkste zijn. Je kunt je echter redden met Engels dat in de gehele regio de officiŽle taal is. Je zult merken dat veel mensen, vooral de blanke NamibiŽrs, ook Duits en Afrikaans spreken.

Zimbabwe

Hoewel de officiŽle taal in Zimbabwe Engels is, wordt dit slechts door ca. 2% van de bevolking gesproken. Het overgrote deel spreekt een Bantu taal, waarvan Shona (76%) en Ndebele (18%) de belangrijkste zijn.

Botswana
Ook in Botswana speelt Engels een belangrijke rol. Het is de officiŽle taal waarin vanaf de vijfde klas van de lagere school les wordt gegeven. Echter, in de praktijk spreekt 90% van de bevolking een Bantu taal, het Setswana.

Culturele verschillen en gewoonten

Omgangsvormen
Over het algemeen kun je zeggen dat in Zuidelijk Afrika de standaard Europees is. Dit geldt in ieder geval tot en met Etosha. Er zijn natuurlijk grote culturele verschillen tussen ons en de verscheidene stammen in het gebied. Over het algemeen zal dit echter niet tot miscommunicatie leiden. Een aantal negroÔde stammen buigen uit respect voor hun ouderen het hoofd als zij hen aanspreken. Voor ons kan dit als ontwijkend overkomen maar is dus respectvol bedoeld!

Bedelen
Je zult in grote steden ongetwijfeld worden aangeklampt door bedelaars. Ze vragen om geld, zeep of pennen. Soms om snoep. Enkele bedelaars noemen meteen het bedrag dat van je verlangd wordt. Door hen geld te geven los je hun problemen allerminst op. Eerder worden ze op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. Je kan kinderen beter geen geld geven, hooguit fruit of iets anders te eten. Als kinderen op deze manier veel geld binnenbrengen, sturen hun ouders ze niet meer naar school. Het is geaccepteerd om aan oude of invalide mensen te geven. De werkelijkheid achter elke bedelaar is heel verschillend. Een enkeling bedelt inderdaad voor zijn of haar eten, maar de meeste worden gedwongen om hun plekje in een huis te betalen door deze activiteit. Daarnaast zijn er in de steden steeds meer verslaafden aan alcohol en drugs. Het beste kun je geld geven aan een gerenommeerde charitatieve instelling.

Aankopen en afdingen
Mogelijke souvenirs zijn sisal manden, sieraden en gebruiksvoorwerpen van de verschillende volken, houtsnijwerk, kalebassen en batik. In Afrika is het de gewoonte om af te dingen op de prijs. Het onderhandelen gebeurt meestal op een vriendelijke en levendige manier. De verkoper begint soms op een prijs die wel drie tot vijf maal zo hoog is als de werkelijke prijs. Bepaal vooraf wat je wilt betalen en halveer dit voor je eerste bod. Op die manier kom je na het nodige toneelspel wel ongeveer op een redelijke prijs. Veel succes!

Feestdagen
Naast Nieuwjaarsdag, Pasen en Kerstmis vieren ze in Zuidelijk-Afrika de volgende nationale feestdagen:

Zuid-Afrika
Dag van de Mensenrechten (21 maart), Dag van de Grondwet (27 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van de Jeugd (16 juni), Nationale Vrouwendag (9 augustus), Dag van het Erfdeel (24 september), Dag van de Verzoening (16 december).


NamibiŽ
Onafhankelijkheidsdag (21 maart), Cassinga Day (4 mei), Africa Day (25 mei), Heroes' Day (26 augustus), Human Rights Day (10 december).

Botswana
Botswana Day (30 september), Day after Botswana Day (01 oktober).

Zimbabwe
Indepence Day (18 april), Africa Days (25 en 26 mei), Heroes Days (11 en 12 augustus).


Naar boven